Gyakori kérdések

A szemfelszínt borító könnyfilm három rétege kényes egyensúlyban levő szerves egységet alkot. Ha ez az egyensúly valamilyen ok miatt megbomlik, akkor a szemfelszín nedvesen tartása és védelme nem lesz megfelelő, és szemszárazság alakul ki. Vagy nem termelődik elegendő mennyiségű könny, vagy megváltozik a könny minősége, vagy a könny túlzott mértékben párolog. 1 A következményesen kialakuló szemszárazság a szemfelszín gyulladásához és károsodásához vezethet.

A száraz szem betegség gyakoribb a nők esetén, illetve gyakorisága növekszik a életkor előrehaladtával. 1 A becslések szerint az 65 éves vagy idősebb emberek több mint 15 %-a szenved valamilyen típusú száraz szem betegségben. 2

 • Szúró, égő, viszkető érzés a szemben, mintha homok került volna bele
 • Szemvörösség
 • Fényérzékenység
 • Homályos látás
 • Szemfáradékonyság
 • Fokozott panaszok kontaklencse viselése esetén
 • A fokozott könnyezés is utalhat szemszárazságra, mivel az irritált száraz szem refl exesen fokozza a könnytermelést.

A szemszárazság gyakran megváltozott életmódunkkal és környezetünkkel függ össze. Szemszárazságot okozhat a száraz levegő, erős szél vagy huzat, légkondicionálás, sugárzó hő vagy a füst. További okok lehetnek a ritka pislogás (számítógépes munka, hosszú vezetés) vagy kontaktlencse viselése. De szemszárazságot okozhatnak a hormonális változások, autoimmun betegségek, különböző gyógyszerek (pl. egyes vérnyomáscsökkentők, antiallergiás szerek, fogamzásgátlók vagy vízhajtók), vagy például a könnymirigyek gyulladása is.

A szemszárazság kezelésének célja az elvékonyodott, instabil vagy hiányzó könnyfilm helyreállítása és megfelelő ideig való fenntartása. Ez leginkább műkönny rendszeres alkalmazásával lehetséges.

Fontos tudni, hogy a szemvörösség kezelésére szolgáló szemcseppek nem hatásosak a szemszárazság kezelésére, sőt tovább ronthatják a beteg állapotát.

 • Kerülje, hogy erős légáramlat (ventilátor, autófűtés, hajszárító) érje közvetlenül a szemét. Szeles
 • napokon viseljen napszemüveget.
 • Megerőltető nézést kívánó tevékenységek esetén (számítógép használata, olvasás, vezetés) próbáljon gyakrabban pislogni, vagy tartson alkalmaként szünetet, és tartsa csukva a szemeit néhány másodpercig.
 • Száraz levegőjű helyiségekben használjon párásítót. Kerülje a füstös, szennyezett levegőjű helyeket.
 • Úszáshoz viseljen úszószemüveget.

A műkönnyekben gyakran található tartósítószer, ami hosszú távon károsíthatja a szemfelszínt, illetve a könnyfilm lipidrétegét károsítva fokozhatja a könnyfilm elpárolgását.

Az Ocutears® szemcsepp nem tartalmaz tartósítószert, ezzel is kímélve a szemfelszínt. Ez úgy lehetséges, hogy az Ocutears® műkönny speciális palackja egyedi zárómechanizmusának köszönhetően megakadályozza a tartalom befertőződését, így nem igényel tartósítószert. Az egyedi palack miatt cseppentéskor a megszokottnál erősebben és hosszabb ideig kell nyomni a palack középső részét, fokozatosan növelve a nyomást.

Az Ocutears® műkönny ultranagy molekulasúlyú hialuronsavat tartalmaz, aminek a természetes könnyhöz nagyon hasonlóak a tulajdonságai: pislogáskor folyósabbá válik, így gyorsan eloszlik aszemfelszínen, és nem okoz homályos látást. Amikor nem pislogunk, akkor kevésbé folyós, és így hosszabb ideig a szemfelszínen marad és így hosszabb ideig nedvesíti azt. Emellett az ultranagy molekulasúlyú hialuronsav háromszor nagyobb vízmegkötő képességű a kisebb molekulasúlyú hialuronsavhoz képest.

Az Ocutears szemcsepp felbontás után 6 hónapig eltartható, így azok számára is gazdaságos az alkalmazása, akik ritkábban használják a műkönnyet.

Igen, az Ocutears szemcsepp bármilyen kontaklencsére rácseppenthető.

 • Kizárólag az emberi szemben előforduló összetevőket tartalmaz.
 • Hosszan tartó hatás, ritkább alkalmazás.
 • Nem okoz homályos látást.
 • Elôsegíti a károsodott szemfelszín természetes regenerációját.

Az Ocutears® mûkönny speciális palackja egyedi zárómechanizmusának köszönhetően megakadályozza a
tartalom befertőződését, így nem igényel tartósítószert. Az egyedi palack miatt cseppentéskor a megszokottnál erősebben és hosszabb ideig kell nyomni a palack középsô részét, fokozatosan növelve a nyomást.

 • Fogja a tartályt a hüvelykujja és a mutatóujja/középső ujja közé.
 • Fejét hátrahajtva óvatosan húzza lefelé az alsó szemhéját.
 • Kézfejét a homlokán megtámasztva a palack középső részét nyomva fokozatosan növelje a nyomást, amíg megjelenik a csepp.

Referenciák
1. National Eye Institute. Dry eye. Available at: https://www.nei.nih.gov/health/dryeye/dryeye Last accessed May 2019.

2. Eye News UK. Emerging developments in dry eye. Available at: https://www.eyenews.uk.com/media/6851/eyeas17-emerging-mcneil.pdf Last accessed May 2019

3. Aktuelle Kontaktologie 24, 04/2015.

Az Ocutears® műkönny szemcsepp kapható a gyógyszertárakban.
Referencia: Aktuelle Kontaktologie 24, 04/2015.